Valid XHTML 1.0 Transitional

AKTIVNOSTI / SPORT I ADRENALIN

HODANJE - TREKKING:

Toliko smo se odvojili od prirode da je u današnje vrijeme hodanje postalo rekreacijska aktivnost. Hodajući najbolje jačamo mišiće koji su se opustili zbog dugih boravaka u uredu, automobilu ili naslonjaču. Vratite se ponovo sebi samima uz hodanje u prekrasnom okolišu naših pješačkih ruta. Odaberite idealnu stazu uz more, uz polja mirisnih lavanda, u masliniku, voćnjaku, po travi, po kamenu, u hladovini ili uz punu trekking opremu na zahtjevnim stazama. Aktivnost je, prema intenzitetu, prilagodljiva za sve skupine.
LOKACIJE ZA AKTIVNOST:

BELI - Cres

BELI - SREDNJI - NISKA - JAMA ČAMPARI - BELI
- 6 sati /srednja zahtjevnost / min. 2 osobe

U cijenu je uključeno stručno vođenje 60 kn Tura šuma TRAMUNTANA:
Omiljena aktivnost za mnoge posjetitelje otoka Cresa. Hodanjem i šetnjom na ovom mjestu dobivamo iskustvo tjelesnog i duševnog mira. Mediteransko raslinje koje opojno miriše na suncu te povjetarac s morskim zrakom opustit će sve vaše napetosti. Preporučamo sljedeću rutu: Čarobna šuma Tramuntana – prolazi se od BELOG prema TRAMUNTANI. U Tramuntani prolazite kroz poučnu eko stazu, Crvenu stazu gdje je Izložba povijesti i umjetnosti na kojoj je postavljena 21 umjetnička skulptura akademskog kipara Ljube de Karine s uklesanim stihovima i filozofskim mislima pjesnika Andre Vida Mihačića te riječju Tramuntana upisanom glagoljicom. Unutar šume nalaze se opustošena i napuštena sela koja podsjećaju na etnološke muzeje na otvorenom te su izrazito zanimljivi lokaliteti za razne aktivnosti. Na stazama se nalazi i 7 labirinata.
- 4 sata / lagana zahtjevnost 70 kn Labirinti u TRAMUNTANI
Dio su staza TRAMUNTANE napravljeni radi ponovnog uspostavljanja komunikacije čovjeka i prirode. Šetnja labirintom meditacija je u pokretu koja vraća ravnotežu i mirnoću te bistri um. Prije ulaska u labirint dobro je hodanje posvetiti aktualnoj temi, pitanju ili situaciji u vezi koje se želi dobiti dublji uvid. Labirinti, metafore životnog puta, čarobna su mjesta za susret sa sobom i bićima prirode. Uronjeni u netaknutu prirodu, labirinti dobivaju posve nov kontekst. U šumi se nalazi 7 labirinata, a svaki od njih svojim imenom nosi i svoju simboliku. Vesnin labirint uvećana je replika labirinta iz katedrale Notre Dame de Chartres u Francuskoj. Posvećen je starohrvatskoj boginji proljeća Vesni koja je usklađivala srce s razumom, ljepotom i blagošću. Ishtarin labirint posvećen je boginji ljubavi i plodnosti u vrijeme Babilonaca i Asiraca. Hopi Indijancima Ishtar je simbol Majke Zemlje.

Tarin labirint
Tara, na tibetanskom zvijezda ili ona koja oslobađa.

Rusalkin labirint
Posvećen vodenim vilama Rusalkama koje, prema starohrvatskoj mitologiji, u noći mladog mjeseca plešu šumskim proplancima.

Izidin labirint
Posvećen drevnoj egipatskoj Majci boginji, simbolu rađanja, plodnosti i bogatstva zemlje. Povezuje se s likom Crne Madone koja se nalazi u župnoj crkvi u Belom.

Ozirisov labirint
Najmanji labirint, namijenjen djeci, posvećen staroegipatskom bogu prirode.

Ladin labirint
Lada, starohrvatska boginja ljepote i ljubavi. Labirint je replika antičkog rimskog labirinta otkrivenog u Puli.

LUBENICE:
Ispod grada LUBENICE nalazi se poznata tirkizna plaža koja je uvrštena na 8. mjesto popisa 50 najljepših plaža svijeta. Veličanstven pogled sa strmih litica otkriva predivnu bijelu šljunčanu plažu do koje iz Lubenica možete doći pješice niz strme staze. Ova staza je vrlo popularna, srednjeg je inteziteta, a nagrada prilikom spuštanja je neprocijenjiva – kupanje na prekrasnom biseru Jadrana. Za spuštanje je potrebno oko 40 minuta, za povratak oko 1h i 15-20 minuta.
- 5 sati (2 sata hodanja + kupanje) / srednja zahtjevnost

PULA - šetnja park šumom Šijana

Park šuma Šijana nalazi se svega 2 kilometra od strogog centra grada PULE. Ispresijecana je uskim vijugavim puteljcima, idealnim za ljubitelje hodanja i trekkinga. Površina park šume Šijana iznosi 152 ha,a karakteristična je zbog rijetke kombinacije listopadnog drveća i četinjača. Uz šijansku šumu vezuje se priča kako su na Veliki petak 1271. godine članove imućne i ugledne pulske obitelji Castropola ubili urotnici. Vjerni sluga uspio je spasiti samo muško dijete i smjestiti ga u franjevački samostan u kojem je i odraslo. Kasnije je, u znak zahvalnosti, šumu Šijanu poklonio tom samostanu. Početkom XX. stoljeća nazivala se Carskom šumom (Kaiserwald) i služila je za odmor i rekreaciju austrougarske vojske i gospode. - stručno vođenje (min. 25 pax) 30 kn (20 kn djeca do 15 godina)

Nacionalni park PLITVIČKA JEZERA

Program obilaska A
Započinje na sjevernom ulazu u Park (ulaz 1). Razgledavanje je kružno, a u okviru ovog programa, možete vidjeti Veliki slap - najveći slap Plitvičkih jezera i najveći slap u Hrvatskoj, i špilju Šupljaru, dok s vidikovaca na istočnoj i zapadnoj strani kanjona Donjih jezera možete uživati u pogledu na jezera Novakovića brod, Kaluđerovac, Gavanovac i Milanovac. Krajnja točka programa je odmorište Kozjačka draga na obali jezera Kozjak, gdje ujedno počinje i povratak na polaznu, startnu točku - 2-3 sata / šetnja.

Program obilaska B
Počinje na sjevernom ulazu u Park (ulaz 1). Razgledavanje je kružno i obuhvaća šetnju vapnenačkim kanjonom Donjih jezera, vožnju elektrobrodom po najvećem plitvičkom jezeru - jezeru Kozjak, vožnju panoramskim vlakom te šetnju povrh istočne strane kanjona sve do polazne točke na ulazu 1. U okviru programa vidjet ćete impresivan Veliki slap i Sastavke, predivna modroplava jezera Novakovića brod, Kaluđerovac, Gavanovac i Milanovac te prostranstvo jezera Kozjak - 3-4 sata / šetnja, vožnja elektrobrodom i panoramskim vlakom.

Program obilaska C
Počinje na sjevernom ulazu u Park (ulaz 1). Razgledavanje je kružno i obuhvaća zone Donjih i Gornjih jezera. Do krajnje točke programa dolazi se kombinacijom šetnje i vožnje elektrobrodom, a povratak do polazne točke većim je dijelom panoramskim vlakom. Uživajte u ljepoti najvećih i najatraktivnijih slapova (Veliki slap, Veliki i Mali prštavac), kao i u bezbroju manjih slapova te u ljepoti jezera - 4-6 sati / šetnja, vožnja elektrobrodom i panoramskim vlakom.

Program obilaska E
Počinje na južnom ulazu u Park (ulaz 2). Razgledavanje je kružno i obuhvaća zonu Gornjih jezera. Do krajnje točke programa dolazi se panoramskim vlakom, a povratak do polazne točke uključuje šetnju i vožnju kratkom brodskom linijom preko jezera Kozjak. Doživite idiličnu ljepotu mirnih i prostranih Gornjih jezera, sa šumovitim obalama i njihovim najatraktivnijim slapovima - Velikim i Malim prštavcima, kao i mnoštvom manjih slapova - 2-3 sata / šetnja, vožnja elektrobrodom i panoramskim vlakom.

Program obilaska F
Počinje na južnom ulazu u Park (ulaz 2). Nakon kraće šetnje, obilazak se nastavlja vožnjom elektrobrodom preko jezera Kozjak, a zatim ponovnom šetnjom vapnenačkim kanjonom Donjih jezera, sve do Velikoga slapa. Od Velikoga slapa do stanice vlaka očekuje vas strma serpentina koja vodi do istočne strane kanjona na kojoj su smješteni brojni vidikovci s kojih se pruža nezaboravan pogled na kristalna modroplava jezera i visoke pokrajnje stijene. Povratak do polazne točke je panoramskim vlakom. U okviru ovoga programa razgledavanje je kružno - 3-4 sata / šetnja, vožnja elektrobrodom i panoramskim vlakom.

Program obilaska K1
Počinje na sjevernom ulazu (ulaz 1) i omogućuje obilazak šetnjom cijele jezerske zone Parka. Program uključuje obilazak Velikoga slapa, šetnju povrh zapadne strane kanjona i uz zapadnu obalu jezera Kozjak, a potom stazom povrh uzvišenja Stubica s čijeg se Tomićeva pogledala pruža najljepši pogled na Ciginovac i prostranstvo Prošćanskoga jezera. U povratku ćete uživati šetajući uz predivna Gornja jezera i istočnom obalom jezera Kozjak do koje se dolazi kratkom brodskom linijom. Program se nastavlja šetnjom povrh istočne strane kanjona Donjih jezera, sve do polazne točke na ulazu 1 - 6-8 sati / šetnja

Program obilaska K2
Počinje na južnom ulazu (ulaz 2) i omogućuje obilazak šetnjom cijele jezerske zone Parka. Program uključuje šetnju istočnom obalom jezera Kozjak, zatim povrh istočne strane kanjona Donjih jezera, sve do Velikoga slapa. Na povratku ćete uživati u obilasku povrh zapadne strane kanjona i uz zapadnu obalu jezera Kozjak, a potom stazom povrh uzvišenja Stubica s čijeg se Tomićeva pogledala pruža najljepši pogled na Ciginovac i prostranstvo Prošćanskoga jezera. Po silasku sa Stubice šetnja se nastavlja uz Gornja jezera. Slijedi prelazak jezera Kozjak kratkom brodskom linijom i dolazak na polaznu točku (ulaz 2) - 6-8 sati / šetnja Cijena ulaznice:
odrasli 01.11-31.03. - 80 kn
odrasli 01.04-31.10. - 110 kn
djeca 7-18 god. 01.11-31.03. - 40 kn
djeca 7-18 god. 01.04-31.10. - 55 kn

Nacionalni park PAKLENICA - hodanje / trekking / planinarenje

Pješačenje je jedini način da se stvarno upozna Paklenica. Na području Parka postoji 150-200 km staza i puteva - od turističkih koji iz kanjona Velike Paklenice vode do špilje Manita peć, šumarske kuće Lugarnica i planinarskog doma, do planinarskih koji vode do najviših velebitskih vrhova.

Staza 1.
VELIKA PAKLENICA - ANIĆ LUKA - LUGARNICA - PLANINARSKI DOM PAKLENICA
Zanimljivosti na stazi: paklenički mlinovi, kanjon Velike Paklenice, krške pojave, flora i fauna krša, slapovi potoka, penjalište, stijena Anića kuk, šumarska kuća Lugarnica, dom u Paklenici podno planinskih zaselaka Parići i Ramići.
- težina puta 1,5/5 / vrijeme hoda 2 sata / visinska razlika 400 m

Staza 2.
VELIKA PAKLENICA - ANIĆ LUKA - MANITA PEĆ
Zanimljivosti na stazi: panoramski pogledi na stijene Anića kuka, Jurasove glavice i Manite peći (Zub od Manite peći), špilja Manita peć.
- težina puta 2/5 / vrijeme hoda 1,5 sati / visinska razlika 450 m

Staza 3.
MANITA PEĆ - ZORIN KUK - VIDAKOV KUK TOMIĆI - STARIGRAD
Zanimljivosti na stazi: krški oblici stijena, panoramski pogledi, flora i fauna krša
- težina puta 4/5 / vrijeme hoda 3 sata / visinska razlika 300 m

Staza 4.
Kružna staza: ulaz V. PAKLENICA – ANIĆA LUKA - GRABOVE DOLINE - NJIVE LEKINE - MALA PAKLENICA - SELINE (ili obrnuto) Zanimljivosti na stazi: kanjon Velike Paklenice, šume crnog bora i bukve, jama Vodarica, špilja Kapljarka, krške pojave, kanjon Male Paklenice
- težina puta 4/5 / vrijeme hoda 6 sati / visinska razlika 650 m

Staza 5.
Planinarski dom PAKLENICA – M. MOČILA – CRNI VRH (1.110 m) – V. MOČILA – NJIVE LEKINE – GRABOVE DOLINE - V. PAKLENICA Zanimljivosti na stazi: krške pojave, seoska aglomeracija, panoramski pogledi, zajednica šume crnog bora, bukve, flora i fauna.
- težina puta 3/5 / vrijeme hoda 6 sati / visinska razlika 600 m Cijene na upit

Nacionalni park RISNJAK

Prijedlog staze: poučna staza Leska
Počinje na samom ulazu u park i idealna je za sve posjetitelje koji su raspoloženi za laganu šetnju šumom. Lako je dostupna od Crnog Luga, a počinje na udaljenosti od nekoliko minuta hoda zapadno od uprave Parka. Projektirana je i izvedena tako što je svakom posjetitelju omogućeno da je samostalno prijeđe. Niz od 23 informacijske table, okupljene na svega 4,2 km dužine staze, prava su prilika za upoznavanje prirodnog i kulturnog naslijeđa ovog nacionalnog parka.

Prijedlog staze: posjet izvoru rijeke Kupe
Izvor rijeke Kupe jedna je od mnogih, još uvijek neriješenih, zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na nadmorskoj visini od 321 m, vodena je masa oblikovala tirkizno jezero zeleno-plave boje koje će vas očarati svojim izgledom. Gornji tok rijeke Kupe zbog bogatstva flore i faune prozvan je Čudesnom dolinom leptira. Ova tura također spada u tjelesno manje zahtjevne ture.

Posjet izvoru Kupe moguć je iz dva smjera:
a) Iz naselja Razloge gdje je pješačka staza serpentinskog karaktera te je do izvora ukupno potrebno oko 30 minuta hoda. Za povratak je potrebno dvostruko više vremena.
b) Iz naselja Hrvatsko, preko Kupara, gdje je staza položena uz sam vodeni tok te vodi do izvora s nekih 30 minuta šetnje. U povratku se može koristiti staza koja se proteže desnom obalom, paralelno s tokom rijeke.

Prijedlog: Veliki Risnjak (1.528 m)
Planinarima željnim osvajanja vrhova te uživanja u prekrasnim vidicima koji se s 1.528 m nadmorske visine pružaju na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednu Sloveniju ovaj izlet sigurno ostaje u sjećanju. Postoji nekoliko planinarskih puteva, a najbliži prilaz je iz pravca Gornjeg Jelenja (ulaz Vilje) u kojem se djelomično asfaltiranom cestom dolazi do staze koja vodi lokalitetom Medvjeđa vrata, preko Južnog malog Risnjaka s kojeg se pruža pogled na cjelokupan masiv Risnjaka i planinarski dom.

Prijedlog: Snježnik (1.506 m)
Ovo je još jedan zahtjevniji planinarski pothvat. Kažu da je pogled koji se pruža s vidikovca na 1.506 metara nad morem jedan od najljepših u Hrvatskoj. Za pristup Snježniku iz smjera Platka potrebno je približno sat vremena. Najjednostavnije je stazom preko Grebena do vrha, dok se vraćati može stazom kroz Grlo koja se spušta zapadno od vrha Snježnika.

Nacionalni park SJEVERNI VELEBIT

Premužićeva staza
Premužićeva staza planinarski je put koji prolazi vršnim dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita. Staza je dugačka 57 km, a prvih 16 km (8-9 sati hoda) prolazi područjem NP-a Sjeverni Velebit. Uobičajen smjer kretanja je sa sjevera, od planinarskog doma Zavižan (1.594 m), preko prijevoja Veliki Alan (1.412 m) do Oštarijskih vrata (927 m). U knjizi Željka Poljaka 50 najljepših planinarskih izleta u Hrvatskoj jedino je Premužićeva staza dobila najvišu ocjenu. Staza je odlično obilježena i ugodna za pješačenje, a kako nema velikih uspona, njome mogu proći i ljudi nenavikli na planinarenje. Ipak, valja imati na umu da je to planinarska staza i da u njen obilazak svakako valja polaziti uz odgovarajuću pripremu.

Trekking tura na KALNIK

Planina KALNIK - najviši vrh zove se Vranilac (643 m).
Planina je dužine četrdesetak kilometara, proteže se od istoka do zapada i širine je desetak kilometara. Pretežno je pokrivena bjelogoričnom šumom, dok njezin središnji dio krase gole stijene i meta su velikom broju planinara, planinara penjača i izletnika. Planina je mjesto koje privlači planinare, penjače, paraglajdere i druge izletnike. Zapadno od starog grada Velikog Kalnika nalazi se Planinarski dom Kalnik na 480 m, s mogućnošću smještaja i prehrane. Do njega vodi asfaltirana cesta od mjesta Kalnik. Od planinarskog doma vodi puno planinarskih staza i puteva do raznih planinarskih destinacija. Na stijenama starog Starog grada Velikog Kalnika i stijenama sjeverno od planinarskog doma (7 zubi) uređeno je stotinu penjačkih smjerova. S platoa kraj Tv tornja i platoa zapadno od vrha Vranilca, te livada podno Starog grada Mali Kalnik polijeću paraglajderi. Istočno od grada Velikog Kalnika proteže se u dužini oko 4,5 kilometara do šumskog područja Vratno stjenoviti uglavnom pošumljeni greben zvan Kalnička greda, s vrhovima Vuklec (572 m), Podrevec (544m), i Škrinja (504 m). Šume presjecaju mreže šumskih puteva i planinarskih staza. Cijena na upit

PREDLAŽEMO: ISTRA - 4 dana

ISTRU čine srednjovjekovni gradići koji kao čarolijom izranjaju u sanjiva maglovita jutra.
Priče, legende i bajke...
Odgurnite vrata i uđite...
Odaberite program i obogatite ga prema svojim željama, četiri dana Istre potaknut će sva vaša osjetila. od 2.870 kn

PREDLAŽEMO: CRES - 4 dana

CRES je otočki biser Jadrana, pomalo divlji, još uvijek nedovoljno otkriven i prepoznat. Uz otok Krk, najveći je otok Jadrana. Iako otok, na njegovom sjevernom dijelu rastu hrast, kesten i trešnja. Otok krase brojni maslinici i kadulja te oko 1.400 ostalih vrsta biljaka. Ekocentar Caput Insulae udomio je i od izumiranja čuva bjeloglave supove. Na Cresu se gnijezde suri orao (Aquila chrysaetos), škanjac osaš (Pernis apivorus) i slavuj. Ovdje zrak ispunjava šarenilo krila nježnih letača, preko 100 vrsta leptira. Iako na otoku borave čak 23 vrste gmazova (gušteri, zmije i kornjače), nema otrovnih. Cres će vam pružiti puno više od očekivanog. Iznenadit će vas i oduzeti vam dah svojim prirodnim ljepotama. Cres pruža mogućnosti za nova iskustva i spoznaje putem tjelesnih, duhovnih i misaonih puteva. Ovo je idealno mjesto za novu dimenziju odmora. od 2.100 kn

PREDLAŽEMO: ZAGREB, PLITVIČKA JEZERA i LIČKI KRAJ - 4 dana

Poznata je legenda o nastanku imena grada ZAGREBA, u kojoj stari drevni ban, umoran i žedan, naredi djevojci Mandi da donese vode s izvora. Ban reče: „Mando, dušo, z a g r a b i ! I tako nastane Zagreb i Manduševac...

PLITVIČKA JEZERA - najistaknutiji i najposjećeniji od osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Predstavlja osobit hidrogeološki fenomen koji godinama oduzima dah mnogim posjetiteljima. Plitvice su šumovit planinski kraj u kojem je nanizano 16 manjih i većih jezera kristalne modrozelene boje. Jezera dobivaju vodu od brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima. U samom Parku moguće je provoditi mnoge aktivnosti - pješačenje, vožnju električnim brodom i vlakom, fotografiranje. U okolici Parka priroda je jednako dojmljiva i netaknuta, zato je ovo područje idealno za pravi doživljaj odmora. od 3.210 kn

PREDLAŽEMO: ZADAR I ŠIBENIK - 4 dana

TELAŠĆICA – u Srednjem vijeku Tilagus – dobila je ime po tome što izgleda kao tri spojena jezera koja se nadovezuju jedno na drugo... od 2.210 kn

PREDLAŽEMO: ZAGREB - HRVATSKO ZAGORJE - 3 dana

Odmor na ZAGORSKIM livadama, bregima i pašnjacima prožet je iskustvom nekadašnjeg načina života, neužurbanog, okrenutog prirodi, životinjama i brizi o njima, hrani i uzgoju biljaka... od 2.210 kn


Lokacije: Cres, Pula, N. P. Plitvička jezera, N. P. Paklenica, N. P. Risnjak, N. P. Velebit, Kalnik


Sunčana vura d.o.o. za poslovne usluge i turizam, Kožarska 2, 10000 ZAGREB, HRVATSKA • tel: +385 1 481 36 35 ; 481 36 36 • mail: infosv@suncana.org